Ben Howard @ Paradiso, Amsterdam, 7 december 2012

Ben Howard is een van de meest succesvolle singer-songwriters van dit moment. Vorig jaar maakte hij met zijn album Every Kingdom een geniaal debuut en zette daarmee misschien zelfs wel het beste album in dit genre neer. De twee shows die hij afgelopen weekend in Paradiso gaf, waren dan ook in rap tempo uitverkocht.

Het voorprogramma van zijn shows wordt in heel Europa verzorgd door Monica Heldal. Ben Howard ontmoette haar in Noorwegen en was gelijk weg van haar muziek, zoals hij later die avond vertelt. Helaas wordt Monica volledig overstemd door het pratende publiek en horen we weinig van haar mooie stem, haar gitaartalent en haar liefde voor de Amerikaanse country & blues.

Na een lange pauze betreden Ben Howard en zijn bandleden in het donker onder een oorverdovend applaus het podium. Met enkel een lichtspot achter Ben ziet het publiek tijdens de eerste rustige nummers erg weinig en een groot gedeelte blijft misschien daardoor gewoon doorpraten. Toch voel je juist door deze kleine setting de somberheid van de donkere nummers als bijvoorbeeld ‘Burgh Island’, van de laatste gelijkgenaamde EP. Pas wanneer ‘Old Pine’ wordt ingezet, raakt iedereen enthousiast. De stemming voor de rest van de avond is gezet.

De zanger is geen podiumbeest, maar zijn enthousiasme en de passie voor muziek – je ziet hem zichzelf af en toe verliezen in zijn nummers -, maken dit meer dan goed. De hele band geniet zichtbaar van het optreden en lijkt continu van plek en instrument te wisselen. Af en toe kijken ze verwonderd de overvolle zaal in, turen naar de volgepropte balkons, en lijken verbaasd dat de grootste hits uit volle borst worden meegezongen.

Voor de toegift keert Ben in eerste instantie terug zonder bandleden. Hij bedankt het publiek, dat hierdoor nog uitbundiger gaat klappen, uitvoerig, waarna hij wederom verbluffend staaltje vakmanschap laat zien. Na een laatste hoogtepunt samen met de band, volgt een staande ovatie van een overdonderd publiek. We wisten dat Ben Howard goede muziek kon maken, maar ook live laat hij ons nog meer verliefd op hem worden.

 

Ben Howard, Paradiso, 07-12-2012

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s