3 lange maanden

De zoete smaak vol kruidige aroma’s en karamelextracten, met de bittere nasmaak en de prik die je verhemelte doet tintelen, bij voorkeur geserveerd in het ijskoude rode blikje. Ik ga het missen. Vandaag is namelijk de laatste dag dat ik cola drink.

Maar wat heeft dat nou te maken met mijn bezoek aan de neuroloog vanochtend? Ik ga het je uitleggen.

Ronde 1 vanochtend was een onderzoek door een arts-in-opleiding. Zij stelde me een heleboel vragen. Waarvoor kwam ik? Hoe vaak had ik hoofdpijn? Waar zat de hoofdpijn? Was het altijd hetzelfde? Had ik nog meer klachten? Welke medicijnen gebruikte ik? En ga zo maar door. Vervolgens liet ze me allerlei oefeningen doen. Van op mijn tenen door de kamer lopen tot met ogen dicht mijn vinger mijn neus aan laten raken. Na ongeveer 45 minuten had ze genoeg informatie en mocht ik weer plaatsnemen in de wachtkamer terwijl zij mijn casus besprak met de neuroloog-in-opleiding.

In ronde 2 sloot de neuroloog-in-opleiding aan bij het gesprek. Zij stelde een aantal vragen nog een keer en herhaalde ook een aantal testjes. En weer mocht ik in de wachtkamer plaatsnemen zodat de neuroloog-in-opleiding mij kon bespreken met de neuroloog.

Vervolgens werd ik weer de spreekkamer ingeroepen. De uitslag. Wat zouden ze verder met me gaan doen? Hadden ze dat knopje in mijn hoofd waar ze op moeten drukken om alles weer goed te maken gevonden? De neuroloog-in-opleiding startte haar verhaal. En ik haakte af. Ik hoorde alleen maar: ‘blablabla… pijnstillers… veroorzaken… hoofdpijn…blablabla… 3 maanden… blablabla’. Geen knopje gevonden dus. De sluizen gingen open; watervallen van stille tranen stroomden over mijn wangen. En een enorme boosheid nam de overhand. Wilde zij nu echt beweren dat de pijnstillers die ik onregelmatig slik mijn hoofdpijn veroorzaken? Ook de killing koppijn waardoor ik dagen aaneengesloten op bed lig in het donker met de gordijnen dicht en een emmer naast me? No way! Helaas had deze neuroloog-in-opleiding wel de cursus slechtnieuwsgesprekken gevolgd, maar had ze de hele essentie van de training gemist. Mijn communicatie met haar werd er dus niet beter op.

Waar het in het kort op neerkomt is dat ik de komende 3 maanden geen pijnstillers mag gebruiken, dus zelfs geen paracetamolletje. Langdurig frequent gebruik van pijnstillers kan leiden tot hoofdpijnklachten. En met frequent gebruik wordt bedoeld 8 of meer dagen per maand. Die 8 dagen haal ik inderdaad. En zonder eventuele bijverschijnselen van medicijngebruik is het voor de neuroloog beter te onderzoeken waar de hoofdpijn vandaan komt en wat er aan kan worden gedaan.
Daarnaast mag ik geen cafeïne meer drinken. Slik! Geen pijnstillers meer wordt pittig, maar dat lukt me. Gemakkelijk, denk ik nu (dat zullen we nog wel eens zien, zegt de rest). Zeker de dagen na een ‘activiteit’, waardoor de hoofdpijn wordt getriggerd, zullen pittig zijn. Maar dat lukt. Dat kan ik. Ik ben een bikkel. Toevallig. Cafeïne wordt echter een ander verhaal. Onder cafeïne valt namelijk ook cola. Koffie drink ik überhaupt niet, maar hoe ga ik het redden zonder mijn dagelijkse ijskoude blikje Coca-Cola? En een lekker kopje thee mag ik ook op mijn buik schrijven, want ook thee valt onder de cafeïne-houdende dranken.
Ten slotte is me gevraagd de komende periode onder begeleiding van een verpleegkundige  een pijndagboek bij te houden en dan mag ik me over 3 maanden weer melden op de afdeling neurologie.

Ik ben dus even niet zo blij. En dat is een understatement. Ja, ik had meer verwacht. En ja, ik baal van het feit dat ze me bij aanmelding ruim 4 maanden geleden niet alvast hebben gevraagd te stoppen met het innemen van pijnstillers of het drinken van cafeïne-houdende dranken. Had me nu zomaar weer 3 maanden gescheeld… 3 heel lange maanden…

 

Deze blog is een vervolg op Morgen komt alles goed.

Advertenties

3 gedachtes over “3 lange maanden

  1. Wow….de gifbeker moet ook wel he-le-maal leeg bij jou. Zou daar trouwens geen coffeïne inzitten 😉 Kan me voorstellen dat je soms wel eens de moed verliest. Maar je weet het: het is het donkerst vlak voordat het weer licht wordt.

    Greetz, Richard

    Like

  2. Jeetje zeg. Dat je inderdaad denkt, dat hadden ze toch ook wel eerder kunnen zeggen? Wat naar zeg dat je nu weer zo lang moet wachten op mogelijke opties. En ik zal stiekem allemaal cola-smaakjes jouw hoofd in sturen, dan hoef je het iets minder lang te missen 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s