Maar verder ben ik gewoon nog helemaal dezelfde

Wat is nou een achternaam? Laat een achternaam zien wie je bent? Hoe je diep vanbinnen bent of hoe je in het leven staat? Laat je achternaam zien welke wijze lessen je al hebt mogen leren in je leven? Of kun je eraan aflezen hoe goed je bent als moeder of hoe goed je bent in je werk? Het antwoord is nee. En toch vind ik het heel erg moeilijk om mijn achternaam te wijzigen. Te wijzigen in mijn meisjesnaam. Want dat hoort nu eenmaal wanneer je gaat scheiden.

Het probleem zit bij mij vooral in mijn meisjesnaam. En nee, dat is geen uitermate vreemde naam waarvoor ik me schaam, dat is het probleem niet. Maar wel in het feit dat ik totaal geen binding heb met mijn meisjesnaam.

Lang, lang geleden werd ik geboren als Chantal Monique Willemsen, met de achternaam van mijn vader. Alleen die vader verdween al snel uit mijn leven. Zo snel dat ik me hem niet eens kan herinneren. Vervolgens kwam er een stiefvader die de vaderlijke taken op zich nam. En om die reden adopteerde hij mij rond mijn achtste en kreeg ik zijn achternaam: De Vries. De stiefvader scheidde 10 jaar later van mijn moeder en verdween ook uit mijn leven; ik heb hem al zeker 20 jaar niet meer gezien.

Het aannemen van de achternaam van mijn ex vond ik dan ook geen moeilijke keuze; ik vond het heerlijk om weer ergens bij te horen én dezelfde achternaam te dragen als mijn kinderen. Je kunt je misschien uit bovenstaande voorstellen dat er perioden zijn geweest in mijn jonge jaren waarin iedereen in mijn gezin een andere achternaam droeg. En toentertijd was dat heel verwarrend bij het aannemen van de vaste telefoon: ‘nee, hoor, u bent niet verkeerd verbonden’ (mobiele telefoons bestonden toentertijd nog niet, dat had het leven een stuk eenvoudiger gemaakt). Dus veranderde ik bij mijn trouwen weer van achternaam: Verhulst.

Maar nu? Bij een scheiding is het toch echt de bedoeling dat je je meisjesnaam weer aanneemt. Het is voor de buitenwereld al verwarrend genoeg dat mijn ex en ik nog steeds samen dingen ondernemen en nog steeds de beste vrienden zijn, dus om dan ook nog zijn achternaam te blijven dragen… dat is vreemd. Dus nu moet het maar weer De Vries worden. Dat betekent dat ik dus druk ben met het wijzigen van e-mailadressen, Twitter-handles, Facebooknaam, mijn naam op LinkedIn, alles. Groot bijkomend nadeel is dat er een overschot is aan Chantal de Vries’en in deze wereld.

Mocht je je dus de komende tijd afvragen wie die Chantal M. de Vries nu is (enige specificatie was dus nodig tussen alle Chantal de Vries’en, vandaar de M), dat ben ik dus, voorheen bekend onder de naam Chantal Verhulst.

Maar verder ben ik gewoon nog helemaal dezelfde.

naam, achternaam, meisjesnaam

Advertenties

4 gedachtes over “Maar verder ben ik gewoon nog helemaal dezelfde

  1. Amai, hier kunnen we niet zomaar om de haverklap veranderen van naam. Hoewel met de nieuwe wetgeving weet ik het eigenlijk niet; In elk geval ik behoud voor altijd mijn achternaam. Geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om de naam van mijn echtgenoot aan te nemen.

    Liked by 1 persoon

  2. Verwarrend vooral voor jezelf. Jammer dat je niets met je eigen achternaam hebt, maar ook wel begrijpelijk. Ik heb tijdens m’n huwelijk na 20 jaar weer m’n eigen achternaam aangenomen en nu (na 25 jr gescheiden) zal ik deze voor altijd behouden, ook als ik ooit nog een keer zal trouwen. Toch ken ik wel een aantal vrouwen die na hun scheiding de naam van hun ex zijn blijven gebruiken, dus het kan wel!

    Liked by 1 persoon

  3. Ik zag je naam op facebook en dacht toen eerst: wat was haar achternaam ook alweer? Ik was het gewoon helemaal kwijt. Ik zag wel verschil, maar voor mij ben je gewoon Chantal. Dus achternaamloos. Want inderdaad, de achternamen die je noemt zijn niet de persoon die je bent, maar toevallig de mannen die in je leven waren. Ben wel benieuwd naar je tweede naam nu 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s